Waar ik voor sta en waarvoor niet

Sophie Dierickx
5 min readJan 7, 2021

Ik ben een zijnsondernemer, een waarden gedreven ondernemer, een ondernemer met een missie, een freedompreneur. Allemaal hokjes waar ik in pas. Maar wie ben ik achter die hokjes, waar sta ik voor en waar sta ik niet voor? Voor zij die mij niet of nauwelijks kennen, stel ik me graag wat meer voor aan de hand van wat ik belangrijk vind en waar ik een hekel aan heb.

Jezelf zijn

“Finding yourself” is not really how it works. “Finding yourself” is actually returning to yourself. An unlearning, an excavation, a remembering who you were before the world got its hands on you.”

Voor mij is persoonlijke groei steeds meer mezelf kunnen zijn en me ontdoen van aannames en overtuigingen die mij niet echt helpen. Echt zijn, zonder maskers, zonder dingen onnodig te verbergen. Wat ik doe in mijn werk moet daarom ook een verlengde zijn van wie ik privé ben. Dat betekent voor mij trouwens niet hetzelfde als mezelf helemaal bloot geven. Nope. Zie het als een venndiagram met een kleinere cirkel (wie ik ben in mijn bedrijf) binnenin de grotere cirkel (wie ik ben). Volledige overlap.

Omdat ik er al zo aan gewend ben om steeds meer mezelf te zijn en me te omringen met mensen die dat ook doen, kan ik soms echt verwonderd staan kijken als mensen een masker opzetten en oneerlijk en transparant zijn. Zo vreemd als dat gebeurd.

Minder werken

Voor mij echt geen ratrace, kei hard werken, haasten, mezelf opjagen en nooit eens stil staan. Op de één of andere manier heb ik het geluk gehad dat ik nooit echt helemaal in een ratrace ben terecht gekomen. Ik ben van de ene hoger onderwijs studie zo goed als overgerold in de andere studie. Tussendoor en daarna had ik altijd deeltijdse jobs of fulltime jobs die tijdelijk waren. Ik heb veel in Nepal rondgehangen en daar vrijwilligerswerk gedaan.

Er waren periodes dat ik mega hard werkte en dat zalig vond. Goed knallen met mijn mentale en fysieke energie. En dan waren er weer maanden van rust, ontspanning en chillen. Geen tijd hebben om te genieten en te vertragen, is “not done” in mijn wereld.

Ik geloof écht dat veel mensen baat zouden hebben bij minder werken. Het is één van de dingen, als ik een strijder was, ik mijn tijd en energie in zou investeren. Nu doe ik het op een meer serene manier en wil ik via mijn bedrijf mensen daartoe inspireren. I walk my talk, want ik pas het ook echt toe in mijn bedrijf en ben ik me heel bewust van wanneer ik vrij wil hebben en hoeveel ik wil werken.

Voor mij is leven het vinden van de voor mij perfecte balans van werken, spelen en verstilling.

Afgestemd ondernemen

Oooh, afgestemd ondernemen omvat voor mij een aantal dingen waar ik echt heel warm en blij van word.

Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om mijn rationele kant doelen te laten stellen en cijfers te analyseren én daarnaast om met mijn gevoelskant af te stemmen op mezelf en wat goed voelt om mee bezig te zijn in mijn bedrijf en af te stemmen op mijn klanten en wat er leeft in hen. Het betekent ook producten en diensten verkopen waar ik voeling mee heb, helemaal achter sta en die niet puur commercieel zijn. Mijn strategische beslissingen worden ingegeven door de informatie die mijn hoofd heeft en het gevoel in mijn buik.

Wat ook super belangrijk is, is het in tune zijn met mijn natuur en de natuur om me heen. Observeren hoe de natuur de dingen doet op haar tempo en de voor haar juiste moment, vind ik super inspirerend. Het ritme van de seizoenen, de cycli van de zon en de maan, mijn eigen maancyclus, de astrologie (een pure passie sinds 2020), me daarop afstemmen voelt echt goed.

De ruimte hebben om mijn gevoel te kunnen volgen is ook zo belangrijk. Ik ben echt goed georganiseerd en heb een kei goeie focus maar een bepaalde to do inplannen op een bepaald moment werkt dus echt niet (meer) voor mij. Deadlines daar doe ik niet aan, de dingen stromen zoals ze stromen.

En afgestemd ondernemen staat voor mij synoniem aan bewust ondernemen, aan ondernemen op een andere manier. Ik wil marketing doen zonder psychologische spelletjes te spelen of te manipuleren. Ik wil dat ondernemers mij leren kennen (dus ja, zichtbaarheid is nodig) en dat ze zonder dat ik ze moet overtuigen en aan ze moet trekken kopen wat ik aanbied.

Bewust consumeren

We leven in een consumptiemaatschappij en ik geloof dat onze overmatige consumptie de oorzaak is van veel van onze problemen. We plegen roofbouw op onze aarde en door steeds meer te willen, werken we harder en plegen we roofbouw op onszelf. Als ik naar natuurvolkeren kijk, die nemen ook van de aarde, maar veel meer vanuit wat ze echt nodig hebben. Daar kunnen we nog wat van leren.

Als consument vind ik het dan ook belangrijk om de juiste keuzes te maken. Dat is niet altijd makkelijk want de impact die we hebben is niet altijd even zichtbaar en direct. Er is een overload aan informatie en vaak ook tegenstellend. Elektrische auto’s lijken in eerste instantie een fantastisch idee. Maar de batterijen worden gemaakt van kobalterts wat vaak door kindslaven uit de mijnen wordt ontgonnen en ook niet onuitputbaar is. Roofbouw op mens en op de natuur.

Voor mij zijn menselijkheid, duurzaamheid, kwaliteit, ecologisch en biologisch belangrijke waarden — zonder daarnaast mijn portemonnee uit te buiten. De spullen waarderen die je hebt, is ook al een enorme start en voor mij een enorm belangrijke sleutel in hoe ik consumeer.

Verder geloof ik heel erg in zo puur en natuurlijk mogelijk en draag ik daarin zorg voor mezelf door eten, kleding, gezondheidsproducten te kopen die zo natuurlijk mogelijk zijn.

En tegelijkertijd ben ik ook in mijn beslissingen zacht voor mezelf. Er is altijd ruimte voor verbetering én het mag ook niet té geforceerd of verkrampt zijn.

Ik heb al vaker geschreven over bewust consumeren: over de ironie van produceren om te consumeren bijvoorbeeld.

Open en verbindend communiceren

Het genot van fijne communicatie. Daar kan ik super gelukkig van worden. Ik was vroeger niet iemand die veel uitte over hoe het met me ging en wat er vanbinnen leefde. Nu is dat wel anders. In mijn 20-er jaren ontdekte ik geweldloze of verbindende communicatie en er ging een wereld voor mij open. Het gaf mij handvaten en een woordschat om dingen te verwoorden. De afgelopen jaren heb ik cirkels ontdekt, waarin er gedeeld wordt wat er leeft. Zo krachtig om dat te doen.

Maar ook als er spanning is of conflicten vind ik het een zaligheid als, door juiste, open en openhartige communicatie en het benoemen van behoeften er beweging en ontspanning kan ontstaan. Zo mooi als dat gebeurd.

Iets waar ik vorig jaar ook veel tegenaan liep was mensen die ongevraagd advies geven. Daar heb ik dus een allergie voor gekregen. Voor mij is dat een vorm van niet-verbindende communicatie en niet respecteren van grenzen en ook mijn verantwoordelijkheid om mijn grenzen beter aan te geven. Het is dan ook mijn basisregel in de masterminds die ik faciliteer: er wordt geen ongevraagd advies gegeven.

Owja, en misschien als afsluiter. Als ik muggen en motten dood dan zeg ik sorry tegen ze, achteraf. Ik vind het zielig als onze kat een muis vangt. En yep, af en toe eet ik een stukje vlees en stel ik me het dier in levende lijve voor en bedank ik het.

Originally published at https://appleblue-seagreen.com on January 7, 2021.

--

--

Sophie Dierickx

helping solo-entrepreneurs create a more conscious business and manage their finances. www.appleblue-seagreen.com